Dyynejä loputtomiin

Dyynejä loputtomiin

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Sukellus Ramadan-kuukauteen

Saavuin Abu Dhabiin ramadan-kuukauden aikana, mikä merkitsi koulutusviennin toista oppituntia: kulttuurisensitiivisyys. Jaakko Hämeen-Anttilan Islamin käsikirja oli syventänyt arkitietämystäni islam uskonnon lähtökohdista ja peruspilareista. Aluksi pyrin kuitenkin ymmärtämään islamin merkitystä suomalaisen uskonkäsityksen perusteella, mikä ei ole mahdollista. On eri asia todeta uskonnon sisällöllisiä premissejä ja ymmärtää niiden harjoittamisen muotoja.

 
 
 Tulin Abu Dhabiin tietoisena paaston merkityksestä ramadan-kuukauden aikana. Silmäni avautuivat kuitenkin uudella tavalla ymmärtämään uskonnon merkitystä nähdessäni paaston tarkoittavan totaalista ruoasta ja juomasta kieltäytymistä auringon noususta sen laskuun. Ei-muslimeilta ei edellytetä paastoon ryhtymistä, mutta uskonnon kunnioittamiseen kuuluu, ettei kukaan kulkenut edes vesipullo esillä korkeista päivälämpötiloista huolimatta. Lounasravintoloiden peitetyt ikkunat kyseenalaistivat omankin lounasruokahalun.

Islamin mukaan naisen tulee peittää kauneutensa. Emiraateissa tämä tulkitaan kulttuurisesti siten, että naisen tulee peittää väljillä vaatteilla vartalonsa ja huivilla hiuksensa. Ramadanin aikana ulkoisella habituksella on tavallista vahvempi merkitys, mikä käynnisti kulttuurisensitiivisen arvioinnin oman pukeutumisen suhteen. Hiusten peittäminen viittaa yleisesti islamin uskon harjoittamiseen. Tämän vuoksi askarruttaviksi asioiksi päivittäisessä julkisuudessa esiintymisessä tuli muusta vaatetuksesta päättäminen. Aiemman elämämme autuus oli ollut kohdata lämpö hihattomilla paidoilla ja olkanauhaisilla mekoilla. Pitkähihaista päälle 35 asteen arkeen oli uusi, ennenkokematon tuttavuus. Ramadan-kuukauden aikana korostetaan asiallisen pukeutumisen merkitystä, mutta todellisuudessa se oli asia, joka puhutti niin itseä kuin muitakin työyhteisön jäseniä koko koulutusvientitehtävien ajan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksesi!