Dyynejä loputtomiin

Dyynejä loputtomiin

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Iiittalasta Arabiaan

Tehtyäni päätöksen uuden rehtorin tehtävän vastaanotosta Arabiemiraateissa tunteiden kirjo oli moninainen. Mielen valtasi uskomaton innostus, pelko, epävarmuus, riemu, jännistys ja ylpeys vuoronperään. Tunteiden suuntaan vaikutti eniten odottaminen. Rekrytointi toteutui jo sopimusneuvottelujen aikana, mutta luonnollisesti työntekijäkohtainen vahvistus kesti viikkoja. Viimeinen kuukausi ennen lähtöä oli elämäni pisin kuukausi – lamauttavan pitkä. Usko koko hankkeeseen horjui moneen otteeseen ennen kuin lentoliput saapuivat sähköpostiini. Epätietoisuus tulevasta, päivien ja viikkojen odotuksen piina olivat koulutusviennin ensimmäinen oppitunti.

Epävarmuuden sietämätön keveys

Arkielämämme sujuu Suomessa normaalisti ilman viranomaiskontakteja. Ottaessa vastaan työtehtävän ulkomailla, on kyettävä todistamaan koulutuksellinen ja ammatillinen pätevyys viranomaiskielellä. Mikäli olet muuttamassa perheenjäsenten kanssa, tämä tarkoittaa myös perhesuhteiden virallista vahvistamista. Tätä varten ovat kielenkääntäjät, notariaatit ja suurlähetystöt olemassa. He vahvistavat olemassa olosi ja oikeutesi edustaa itseäsi niin ammatinhaltijana kuin aviopuolisona. Arabiemiraattien osalta tämä tarkoitti kaikkien merkittävien asiakirjojen lähettämistä virallisesti käännettyinä, notaarin hyväksyminä Tukholmassa sijaitsevaan Abu Dhabin suurlähetystöön. Pienenä, mielenkiintoisena detaljina asiakirjat piti tulla toimitetuksi takaisin lähettäjille postimerkeillä varustetuilla kirjekuorilla, mikä oli äkkiseltään vaikea organisoida, koska meillä ei Suomessa myydä Ruotsin postimerkkejä. Mutta asioilla on tapana järjestyä!

Jäähyväiset tehokkuuskulttuurille

Olemme tottuneet länsimaiseen tehokkuuteen ja organisointikulttuuriin. Koulutusvienti kuitenkin toteutetaan kohdemaan ehdoilla, joita et lähtiessäsi tunne. Tämä haastaa koulutusvientiin lähtijät ja muut sen toimijat valmistautumaan ennenkokemattomalla tavalla uuteen tehtävään. Meidän on suhteellisen helppo hakea tietoa kohdemaasta riippuen luonnollisesti maan eksoottisuusasteesta. Omalla kohdallani tämä tarkoitti perustietojen löytymistä Abu Dhabi emiriikunnan pääkaupungista. Asuinkaupunkini Al Ain on perinteinen, traditionaalinen arabikaupunki, josta ei ole vielä painettu edes yhtään postikorttia. Kaupunkikuvan itselle maalaaminen ei näin ollen toteutunut ennen kaupunkiin muuttoa.

Kontekstivankeus

Fyysistä kuvausta merkityksellisempää on tavoittaa kulttuuriset odotukset. Mitä sinut vastaanottava yhteisö odottaa sinulta? Miten osaat huomioida perinteestä ja uskonnosta nousevat käytänteet? Miten yhteensovittaa omat ja vieraat arvot? Tiedollisen valmistautumisen rinnalla on syytä tarkistaa omat asenteelliset valmiudet. Koulutusviennin organisoinnissa näihin kysymyksiin on syytä paneutua voimakkaasti rekrytoinnista lähtien.
Omalta osaltani sain osallistua sekä Suomessa että Abu Dhabissa orientaatiokoulutukseen.


Orientaatiokoulutusten riittävyydestä jokainen luo omat näkemyksensä riippuen aiemmista ulkomailla toteutuneista työkokemuksista ja kulttuurisesta paikallistuntemuksesta. Perehdyttämisen tekee haasteelliseksi se, että uudessa koulutusvientikohdemaassa ei ole valmista perehdytysmallia tai yhteistä näkemystä perehdyttämisen tavoitteista. Vaikka olemmekin valmistautuneet kohtamaan vieraan kulttuurin, olemme merkillisellä tavalla oman kontekstimme vanki. Mielikuvituksemme on rajallinen valmistautumaan uuden kohtaamiseen. Hyväksymme eroavuudet, mutta yritämme sijoittaa ne tuttuun kontekstiin, meidän tapaamme käsitellä asioita. Kulttuuristen erojen havainnoinnista ja tiedostamisesta on pitkä matka yhteiseksi tiedoksi, jota voidaan käyttää jatkossa uusien työntekijöiden perehdyttämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksesi!